2015-02-25

Šildymo chema. v1.0

Šildymą įrenginėsiu dar tik už metų, bet gerai iš anksto viską apgalvoti.
Sugalvojau schemą, kuri man pasirodė LABAI vykusi, kol kas ;)  Tad norisi pasidalinti.

Projektas A-namui, ty su pretenzijom į taupų šildymą, nors A klasės specialiai nesiekiam.
Apskaičiuoti maksimalūs namo šilumos poreikiai 5-7 KW.
Bus dar granulinė krosnelė rezervinė, tad pagrindinis šildytuvas turėtų būt apie 5KW.
Jam padės saulės kolektorius ir žemės šilumokaitis.


Schemos privalumai

  • Efektyviai išnaudoja žemės ir saulės šilumą
  • Efektyviai veikia ir dideliame šaltyje
  • Veikia oro šaldymas vasaros metu
  • Minimalus valdymas. Turėtų pakakti standartinių mazgų automatikos.
  • Saikinga kaina. Pvz toks šilumos siurblys kainuoja 2-3 t. Eur

Mazgų pasirinkimas:

  • Saulės kolektorius plokščiasis nes dirbs su žemesnės temperatūros vandeniu.
  • Rotorinis rekuperatorius nes tik toks tinka LT klimatui.
    Daug apie tai rašyta bloguose-goole ;)
    2 rekuperatoriai efektyvumą padidina iki 95%
  • 5-6 KW oras-vanduo šilumos siurblys dirba nuo -20C.. -25C priklausomai nuo modelio. Darbą jam palengvins gruntinis šilumokaitis pašildantis orą. Galima tikėtis, kad dirbs ir prie -30C. Jei nedirbs, bus elektriniai tenai ir granulinis židinys.Šiam varyti (ateityje) numatyti fotovoltiniai saulės moduliai.
Galima naudoti 1 bendrą boilerį. Čia nupiešta chema kai š. siurblys jau turi boilerį.
Neišspręsta: kur dėti perteklinę saulės šilumą jei nepakaks didžiosios akumuliacinės talpos?
Galbūt padarysim šilumos nuvedimą į žemės šilumokaitį.

30 komentarų:

  1. Nezinau, bet isleisi XX euru ivairiems mechanizmas, ju dubliavimui.. ir nesieksi A klases. Tai gal paprasciau tiek euru poziuriu tiiek prieziuros atzvilgiu ir patikimumo statyti pasyvu nama? Jokiu dideliu backu, talpyklu. Mazesne katiline, mazesnis namas ir tt... Silumos poreikis liktu 2-2.5 kw. Pridededi ka nors is siurbliu oras - vanduo, oras - oras su aukstu COP ir neturi jokio vargo..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kodėl netinka Oras-vanduo, parašė Petras žemiau ;)
      Pradžioje ketinau statyti 3KW, bet... visi iki 3KW yra labai prasti, žemu COP, veikia tik nuo 0C. Normalūs siurbliai nuo 5KW prasideda.
      Namo sienos R7 - sakykim B+ klasė. Daugiau šiltinti nesiruošiu

      Panaikinti
  2. aga, SS su aukstu COP, kuris nustatytas laboratorinemis salygomis, o prie -10 ir daugiau gaunasi kad sildaisi elektra. o su oras-oras isvis nesamone, visada bus salta, komfortas nulinis. Plius pries svaigstant apie "pasyvu" nama siulau pasidometi kokie turi buti SS jei nori ale "pasyvaus" namo, sildymasis elektra prie atsinaujinanciu saltiniu nepriskiriamas. statyk granuliti iki 10kw ir uzteks viskam.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mūsų nėra pasyvus. O pasyviame elektra šildytis galima.
      Dauguma normalių siurblių dirba iki -20C, -25C. Su COP=2 prie -20C
      Reklama:
      http://www.mitsubishielectric.com/believe/heatpump/
      Faktiškai (tai net 5 metų senumo siurbliai!):
      http://www.nrel.gov/docs/fy11osti/52175.pdf
      Pradžioje ir aš apie Oras-Vanduo mūsų sąlygomis buvau blogiausios nuomonės, bet siurblį papildžius šilumokaičiu gaunasi visai gyvybinga sistema.

      Panaikinti
    2. P.S. Granulinis - smarvė. Nutarėm, kad nenorim. O ir kam pinigus-granules deginti jei vasarą šiltą vandenį saulės kolektorius duoda nemokamai?

      Panaikinti
    3. Iš kur granuliniam smarvė?

      Panaikinti
  3. Sveiki, paskaičiau visą aprašymą ir elementarus klausimas - kam toks žvėrynas, elementariam namo šildymui. Suprantu jei tai sportinis intereas, bet kitais atvejais, tai labai abejotina investicija. Turiu du kaimynus, kurie pasistatė ŠS žemė vanduo ir rekuperatorius ir žiemos metu sąskaitos pas vieną 300 LT, pas kitą 500 Lt. Čia už visą namo elektrą. Jokių saulės kolektorių, jokių ŽŠ ir akumuliacinių talpų, jokių atsarginių šildymo sistemų.
    Ar nebus, kad norėdami sutaupyti, užsikrausit ant galvos daugybę sistemų, kurias ir prižiūrėti reiks.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, tikrai sportinis interesas :) Mūsų name viskas kitaip nei daro 'normalūs lietuviai', pradedant pamatu ir sienomis :)
      Pradinis sistemos bėžinys buvo žymiai sudėtingesnis. Dabar, manyčiau, pakenčiama. O ir privalumų, kurie surašyti, gauname.
      Taip, tavo kaimynų sąskaitos per didelės. Kažkas ne taip. Gal namai kiauri? Mano kaimynas su žemės siurbliu moka kelis kart mažiau.
      O saulės kolektorių statyti tiesiog būtina. Atsiperka greitai, ypač kai maudytis mėgsti ;)

      Panaikinti
    2. Tai jei sportinis interesas ima viršų, tai patarti bus kiek sunkiau, bet sėkmės tikrai galiu palinkėti :)

      Panaikinti
  4. Sveiki,

    nu čia kosminis laivas gaunasi, tiek kiek viskas kainuotų įrengti tam kad prisigaminti energijos tai geriau jau vis dėl to apšiltnti sienas ir stogą. Aš labai skeptiškai žiūrių į tas jūsų sienas, patarčiau nedėti dekoro pirmais metas, kad po to netektų daryti iš naujo :)
    1. ŽŠ yra gerai, pats planuoju statyti šiemet po garažu bet daugiau dėl to kad palengvinti rekupo darbą ir vasara truputi atsigaivinti. Nors rekupas max ~50-60Lt per didžiuošius šalčius prisuko su pašildymu, jis labai drėgsta.
    2. matau planuoji pašildytą orą iš ŽŠ į ŠS, pagalvokit kaip tai fiziškai padaryti jeigu bus naudojamas glkolinis ŽS, kaloriferis juk bus vidui, o vamzdis min. 20cm, zodiu daug vietos atims +viską apšiltinti gerai. Manau su vamzdiniu ar atviru ŽŠ būtų paprašiau.
    3. Aš kažkada irgi galvojau dėl įdomumo pasigaminti plokštelinį, bet pamačiau kiek kainuoja EC motorai ir fantazija greitai atšoko. Su paprastais varikliais prisuks daugiau elektros nei atgaus šilumos, be to bus didesnis pasipriešinimas 1 rekuperatoriui, kas vel prisuk daugiau elektors, ir apskritai jeigu bus ŽŠ tai bus sviestas sviestuotas su margarinu.
    4. Boilerio 200L pilnai pakanka, kuo daugiau vandens, tuo ilgiau šildys ir bus didesni nuostoliai, na nebent 3-4 žmonės maudysis pastoviai vienas po kito. Oras vanduo boilerio pajungimas ne toks, ten eina trieigis vožtuvas ir ŠS arba ruošia vandenį tarkim +45C arba persimeta ir šildo grindinį kontūrą paduodant +30C taip yra daug efektyviau. Arba vasara paduoda kokius +18 kad atvėsintų, jeigu yra tokia funkcija.
    5. Jau kelis metus pastebiu, kad šalčiausias mėnesiais saulės nifiga nėra, o po to kai gavau sąskaitą max. 180Lt už visą elektrą, vandenį, šildymą ŠS oras-vanduo ir vėdinimą tai atšoko fantazija visiškai apie saulės kolektorius, nor rudenį dar galvojau... Esu įsitikinęs kad tam kas turi ŠS saulės kolektoriai kaip šuniui penkta koja. Dabar labai džiaugiuosi kad investavau į namo apšiltinimą ir tie pinigai po truputi sugrįžta ir nereikia sukti galvos kaip pigiau pasigaminti energijos.

    Nepamirškit, genialumas slypi paprastume :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagaliau dalykiškas komentaras! Ačiū :)
      Žemės šilumokaitį jau užkasiau ir naudosiu - nėra prasmės jį supūdyt.
      ŠS pajungimas čia simbolinis. Greičiausiai bus integruota sistema su boileriu - tad ten minimalus montavimas.
      Plokštelinį radiatorių padarysiu didelį (dalis dykai gaunu), nuostoliai tikrai bus minimalūs, jam variklių nereikės. Tai, jis nebus labai efektyvus, bet kuo šiltesnis oras į kambarius - tuo geriau.
      Rotorinio rekupo galios mums pakanka-smarkiai per daug, bet mažesnių beveik negamina.
      Taigi, bendra chema tikrai nėra sudėtinga, kaip gal pasirodė.
      Saulės kolektorius skirtas pašildyti iš gręžinio ateinantį 5C vandenį. Tad jei lauke 10C, tai saulės kolektorius veiks bet kokiu oru.
      Kad ŠS gali atskirai šildyt vandenį +45C ir grindis +30C tai primiršau. Tikrai, tai didžiulis privalumas. Bet šie modeliai yra didelės galios ir kainuoja absurdiškus pinigus. Na, gal už metų kas naujesnio atsiras? Šiaip nesuprantu, kokia prasmė vis gaminti 15KW siurblius, kai jokiam naujam namui daugiau 10KW nereikia. 5KW optimalu - bet tokių už atsiperkančią kainą beveik nėra.

      Panaikinti
    2. ir dar:
      sienų šiltinimas mūsų name gal tik 1/4 šilumos išleidžia. Jas specialiai šiltinti neapsimoka. Langai irgi 1/4 išleidžia, bet statydami 4 stiklus vietoj 3 jau pernelyg užtamsinsim patalpas.
      Efektingiausias taupymas - tai skylių užkamšymas ir protingas vėdinimas - apie tai dar rašysiu ir aišku vėl būsiu nesuprastas statyk-galingesnį-granulinį šalininkų ;)

      Panaikinti
    3. Man visviena neaisku, kam investuoti i granulini aparata ir dar xx euriuku i sistemas (Speju 10-12 klt), kai dar galima R7 stumti i R9 ar R10?. Plius sandarumas. Vienkartinis darbas ir atkrenta dafiga rupesciu kas met? jei namo poreikis lieka 2-3 kw , tai ta siluma galima gauti vos nes is lempuciu... ir kompiuteriu... Arba irangos kaina niekine... Saules kolektoriai veiks tik max 9 men.. ideti 7-9 tukstanciai kada atsipirks ? Kiek reikes maudytis. jei savadarbiai koks efektyvumas ir zinom a kaina.. nu gal.
      Oras - oras siurbliai, paskutiniu metu yra pazangos . PVZ mitshubichi ir panasonicai.. Vis dar neteko patikrinti siais metais COP, bet pasak forumu prie -10 C - 2.3 , o prie minus 25C- 1.2. programuoju nakciai naktiniu tarifu.. investicija tiek pasildymu tiek pasaldymui net 5000 lt... 3.5-5 W galingumui.. o jei turit galimybiu dar ir rekuperatoriu paleisti per zeme, fantastika pasyviam namui..

      Panaikinti
    4. Mes nedidelį karkasinį namą šildom oras-oras siurbliais. Namas sandarus, net kamino neturime. Atsibodo namie vaikščioti šaltom grindim, akumuliacija visur nevienoda. Šiluma laikosi viršuje, grindys šaltos, nors ir pučia max į apačią. Diskomfortas jaučiamas labai didelis. Kai lauko agregatas ūžia, vibracija ir garsas persiduoda į namą, kartais net trugdo miegoti. Niekaip nepavyksta nustatyti optimalios temperatūros "Electrolux" šilumos siurblyje, nes būna arba per karšta, arba per šalta. Užstatai +21, tai jis įsijungia tik kai namie +19 ir staigiai prišildo iki +23. Kai būna +19,5 darosi vėsu, ir leki pakelti temp, tada vėliau reikia sumažinti vėl, ir toks žaidimas gaunasi, kurį prilyginam lyg nuėjimą įmest malkų. Dažnai pagalvojam geriau jau net KKK + grindinis.

      Panaikinti
    5. R7->R10 kainuos gal 5000€, sutaupysi gal 10% šilumos, apytiksliai. Bet esu tikras kad tai atsipirks per 100 metų - t.y. niekad.
      Šiluma iš lempučių: max 20 * 5W=100W. Na kompas dar 100W... kaip tuos KW surinkti, lygintuvą įjungti? :)

      Elektrolux siurblys:
      na gaila kad prašovei, pasidavei reklamai. Elektrolux kiek pamenu yra 3-eilė firma šioje srityje. Spėju net ne pati gamina tą įrangą, tik lipdukus klijuoja.
      Jei namas ne A klasės, tai šildytis oru tikrai prastai.
      Dėl temparatūros nustatymo: gal įmanoma pajungti išorinį daviklį toliau, jei tokio nėra? Manau tai padėtų

      Panaikinti
    6. Ignai, leisk nesutikti. Tarki turi 400 m2 isores sienu (200 sienos ir 100 stogas ir 100 grindys), Viduje 20c lauke -(-20C). Prie R7 silumos poreikis 1h-2.300 Kw; prie R10 silumos poreikis 1h- 1.600 Kw. Kodel sakai kad tik 10%? 0.7kw/h is kart perki silpnesi sildymo prietaisa (zinoma ir pigesnis) . Zinoma silumos poreiki kels langai ir vedin angos,durys, bet 0.7 kw atkrenta. Kiek kainos 400m2 neoporo papildomi 10 cm- 2350 euru... (R7-R10). Kodel atsipirks per 100 metu ? max 8-10metu

      Panaikinti
    7. nepamirskim, kad klimatas silteja, pragyvenimo lygis gereja.
      Kazin ar dar bus tokiu saltu ziemu :)

      Panaikinti
    8. Arturai, juk tada noresi vasara atsisaldyti.. kailiniai visviena reikalingi.

      Panaikinti
    9. R7 pilnai uzteks atsivesinti vasara. tiek tos vasaros pas mus.

      Panaikinti
    10. Tai nebus nei vasaros nei ziemos ? R7 o kodel ne R5 ar R3?

      Panaikinti
  5. Tai kokia bendra samata eurais pagal nurodyta schema + granuline krosnele?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Granulinės jau atsisakėm - nebūtina prabanga. bet paliksim galimybę.
      O kitos įrangos kaina kišenių neplėšo - geri ŠS kainuoja iki 3000€
      Kitkas - gana standartiniai elementai. Gal tik vanduo-oras šilumokaitis +300€ kainuos.
      Saulės kolektorius - tai irgi tik opcija. Bet jį geriau iškart pastatyti.
      Kaip gavosi, parašysiu už metų ;)

      Panaikinti
    2. Hm.. Rodos granulinė vėl mūsų planuose :D
      Radom gražią, su ortakiais ir nebrangią (2200€), kad norisi ją pastatyt.
      http://www.lanordica-extraflame.com/fr/poeles-a-pellet/ilenia_p9276
      Be to, reikėtų apsidrausti: jei drioksteltų -30C, mūsų elektrinis šildymas tikrai nepatemps.

      Panaikinti
  6. Sveiki.Kažkaip bebraidžiodamas po internetą užbridau čia.Nemažai naudingos informacijos,patarimų.Pasidalinsiu ir aš patirtimi,nors ir ne savo :).Biški vėliau.
    Žiūrim ką turim.Šiltas namas,modernus šildymas ir planuojamas modernus valdymas.Viskas šaunu.Bet.Visos šios sistemos turi didelį achilo kulną.Jos veikia kai yra elektra.Elektros nėra,nėra nei šilumos nei šilto vandens.
    O dabar apie patirtį,ne mano.Mano pažįstamas furistas gavo reisą į Dniepropetrovską.Kol ten jį iškrovė pakrovė,susitiko su armijos laikų draugu.Ir jis papasakojo kaip šią žiemą praleido.Beveik du mėnesius buvo be elektros.Paklydęs sviedinys nunešė kaimelio transformatorinę.Kadangi kaimelis šešių ar septynių trobų,tai elektrikai nelabai veržėsi tvarkyti.Kaip jis sakė,jiems darbo buvo ir svarbesnio.Namas su geoterminiu šildymu,o apie alternatyvą nepagalvojo.Išėmė vieną lango varčią,pasistatė buržuiką ir šildėsi.
    Tai va,nu tokio scenarijaus aišku mums nereikia.Bet ir Lietuvoj būną dienų be elektros.Iš nuotraukų matau namas stovės ne Vilniaus centre.Lesto prioritetai energijos atstatymui pirmiausia svarbūs objektai,paskui tankiai apgyvendintos teritorijos,o kaimas ten kažkur sąrašo gale.Kaip matau iš šildymo schemos,alternatyvos nėra.Ar numatę kažką?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nereikia lyginti Rusijos ir Lietuvos. Ten viskas kitaip ne kaip pas zmones :)
      Siais laikas joks ismanus katilas be elektros neveiks.

      Panaikinti
  7. Parašysiu, ką sugalvojau.
    Statau po ŠS akumuliacinę talpą su sluoksniavimosi technologija ir pratekančio vandens kontūru, Taip pat bus įdėtas kontūras saulės siurbliui ir trys vietos sudėti el. kaitinimo elementus. Tą dalyką padaro pagal tavo poreikius viena firma prie Kauno. Yra galimybė išnaudoti visą patalpos aukštį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei sildoma bus visur grindis tai pinigu ismetimas akumuliacine, el. kait. elementai.

      Panaikinti
  8. Manai beprasmiška? O kokiu principu pasiūlysi ruošti karštą vandenį? Tradiciškai, kai 250 litrų boileryje temperatūra pakeliama iki 60C kad užsilenktu legionelės ir tada ataušini iki 38 prausimuisi maišydamas su šaltu vandeniu, o jei nenaudoji atvėsini per šiluminę boilerio įzoliaciją? Juk žinai, ko aukštesnė temperatūra, to didesni nuostoliai. Be to su ŠS kaitinti iki 55C yra neprotinga nes neekonomiška. O el. kaitinimas bus reikalingas prijungti saulės paneles. Arba jei netikėtai lenktusi ŠS, prabūti blogą laiką.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sildau 220l iki +50C jau treji metai. Daugiau ir neverta kelti.
      Tokio kiekio vandens uztenka porai dienu jei nenaudojama vonia.
      Mano atveju boileris apsiltintas uzdaru poru poliuretano putomis, kurios laiko siluma puikiai. Dabartinis COP triju metu veikimo karsto vandens ruosimui yra 3.6. O tu matau dar nori pigiau :)
      Pakelia SS temperatura ir iki 55C be problemos.
      Jei uzsilenks SS tam yra integruotas kaitinimo elementas.

      Panaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.